2003 Lüdenscheid

In maart 2003 hebben wij een bezoek gebracht aan de Sieper Werke (fabriek van speelgoedauto's SIKU) en Brauhaus Schillerbad in Lüdenscheid (D). Het is weer een van de geslaagde dagen van Polmarco geweest.

Ludenscheid

Lüdenscheid

Lüdenscheid is een plaats in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, gelegen in het district Märkischer Kreis. De stad telt 77.361 inwoners. Lüdenscheid was in de periode na de Tweede Wereldoorlog een tijdlang garnizoensstad van het Belgische leger dat er drie kazernes had betrokken: de Leie, Hellersen en de IJzer.


Het 6e bataljon TTR (transmissietroepen) had jarenlang kwartier (verblijf) in de Leie. Het 5e Regiment Lansiers en het Regiment Tweede Jagers Te Paard verbleef jarenlang in Kwartier Yzer (Baukloh Kaserne). Lüdenscheid is de plaats van oprichting van de speelgoedfabriek Siku.

siku autosSiku

Siku is een Duitse fabrikant van speelgoed model voertuigen vervaardigd uit kunststof en metaal. In 1950 werd de naam SIKU gedeponeerd, als afkorting van Sieper Kunststoffe.

V-serie in plastic
De eerste serie auto's werd gepresenteerd op de Neurenberger Messe. Aanvankelijk waren deze auto's geheel uit plastic. De serie werd genummerd met V-nummers. De eerste SIKU, de V1, was een Mercedes-Benz 300.

V-serie in metaal
Toen Matchbox werd geïntroduceerd in Duitsland, reageerde Siku op de concurrentie door de auto's niet meer in plastic, maar in gegoten metaal uit te voeren (nog wel met plastic interieurs en ruitjes). Aanvankelijk werden deze auto's ook nog met de V-nummering genummerd, maar toen in de jaren '70 de computer zijn intrede deed bij Siku werd de nummering omgezet naar het huidige viercijferige systeem.

Na de V-series
Aan de nummering is af te leiden of het gaat om personenauto's, kleine trucks, auto's met aanhangers, trucks, trucks met aanhangers, kraanwagens of tractors. Siku begon met vooral Duitse merken, bouwde dat uit naar buitenlandse merken, maar tegenwoordig ligt de nadruk weer op de Duitse merken. Net als Dinky Toys en Matchbox is Siku erg geliefd bij verzamelaars van uiteenlopende leeftijden.

Dit artikel delen:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

 

 

U gaat akkoord het gebruik van (anonieme) cookies op deze website om u nog beter van dienst te kunnen zijn | KLIK HIER >>