2005-2006 Wuppertal

In oktober 2005 en 2006 zijn we naar Wuppertal geweest en we hebben daar weer van en uitgebreid programma genoten. Zo brachten we een bezoek aan het Neandertalermuseum en hebben we kunnen genieten van het uitzicht in de zweefbaan. Een bezoek aan Picard hamers en Gira-schakeltechniek. Ook konden we genieten van het Wuppertaler Brauhaus welk is gevestigd in een oud zwembad.

Wuppertal

Wuppertal is een stadsdistrict (kreisfreie Stadt) in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, ten noordoosten van Keulen, in het
zuiden van het Ruhrgebied aan de Wupper. Wuppertal telt 358.000 inwoners en het stadsgebied heeft een oppervlakte van 168,41 km². Het is een belangrijk industrieel gebied waarin o.a. textielindustrie, chemische industrie, metaalgieterijen en autofabrieken zijn gevestigd.

De stad is in 1929 ontstaan uit samenvoeging van Barmen, Elberfeld, Vohwinkel, Ronsdorf en enkele kleinere steden, waaronder Beyenburg. Voor 1930 heette de stad Barmen-Elberfeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad voor 40% vernietigd. Desondanks heeft Wuppertal nog meer dan 4500 historische gebouwen die als nationaal monument zijn geregistreerd. De meeste hiervan stammen uit de periode van het classicisme, Art nouveau en Bauhaus. Bekend is het concertgebouw, dat in 1900 werd geopend door de Duitse keizer Wilhelm II en zijn vrouw. Eén van de bekendste attracties en tevens belangrijk vervoermiddel, is de hangende monorail ("Wuppertaler Schwebebahn"), gebouwd in 1901. Het spoor hangt acht meter boven de weg en twaalf meter boven de Wupper.

wuppertal tramDe rijtuigen hebben wielen op het dak en hangen aan een 12 meter hoog hangspoor. Er is één rail per rijrichting. De grote wielen hebben aan beide kanten van de rail een wielflens. Het is dus een hangende monorail. De wagens kunnen ook enigszins heen en weer zwaaien (pendelen).

Omdat het systeem geen gelijkvloerse kruisingen kent met ander verkeer, mag het systeem een metro genoemd worden. De eenrichtingwagens en de bijbehorende keerlussen aan de eindpunten van de lijn doen meer aan trams denken.

De keuze voor dit vervoermiddel kwam voort uit ruimtegebrek: de rivier de Wupper was in het dichtbebouwde gebied de enige plek die nog vrij was voor een spoorbaan. De Schwebebahn loopt grotendeels boven de rivier en loopt van Wuppertal-Vohwinkel in het westen via Wuppertal Hauptbahnhof naar Wuppertal-Oberbarmen in het oosten. In Vohwinkel is de lijn over enige afstand boven een straat gelegen. De lijn telt 20 stations en is 13,3 kilometer lang. Er zijn 470 steunpunten, de meeste in de oevers van deWupper.

 

Dit artikel delen:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

 

 

U gaat akkoord het gebruik van (anonieme) cookies op deze website om u nog beter van dienst te kunnen zijn | KLIK HIER >>