2010 Overloon en Arcen

Voor 2010 had de organisatie gekozen voor een bezoek aan het Liberty Park in Overloon, de gerestaureerde molen in Merselo, de bierbrouwerij Hertog Jan en het tegenover de brouwerij gelegen cafe De Hertog Jan Brouwerij in Arcen. Deze reis is op donderdag 4 maart 2010 geweest.


logo liberty park

Welkom in het Liberty Park. Oorlog hoort in een museum thuis. Dát is de boodschap van het Liberty Park in Overloon. In het museum in dit mooie en bosrijke park beleeft u de bezetting en de vervolging, maar ook het verzet en D-Day. En natuurlijk ook de Slag om Overloon tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland. Als bezoeker wordt u uitgenodigd om mee te denken over oorlog en onderdrukking. Hoe ver mag je gaan als het gaat om het behouden en desnoods terugwinnen van vrijheid?

http://www.oorlogsmuseum.nl/


logo20hertog20janHertog Jan: dat is hertog Jan I, hertog van Brabant en Limburg, die in de tweede helft van de dertiende eeuw, zo'n zevenhonderd jaar geleden, leefde.

Bijnamen had deze ridder en levensgenieter ook: Jan Primus (de Latijnse vorm van zijn naam, verbasterd tot Cambrinus), De Minnesinger, der Wapenen God. Hij was een kleurrijk figuur, wiens leven door talloze kroniekschrijvers beschreven werd.


Hertog Jan, Jan Primus, Cambrinus, wordt dikwijls afgebeeld met een grote drinkbeker bier in zijn hand, dwars zittend op een biervat. Het bier dat hij op het punt staat te drinken herinnert ons aan hem als de levensgenieter. Het zitten op het vat, is ons overgeleverd door de kroniekschrijver. Die verhaalt dat Hertog Jan na afloop van de Slag bij Woeringen boven op een stapel biervaten is geklommen om daar zijn strijders geluk te wensen met de overwinning. Hij brengt een toost op hen uit, en geeft zelf het goede voorbeeld.

www.hertogjanproeverij.nl
www.hertogjan.nl


 molen merceloIn Merselo, aan de rand van het dorp staat de prachtige windmolen 'Nooit Gedacht'. Het is een stenen beltmolen gebouwd in 1867. Tijdens een herfststorm in november 1975 sloeg de molen op hol en werd er veel vernield. De ‘vang’ van de molen raakte los, waardoor de wieken op drift raakten en de as van de molen in brand vloog. Jarenlang heeft de molen er ‘kaal’ bij gestaan. In 1987 werd de molen door oud-eigenaar Albert Michels aan de Stichting Nooit Gedacht verkocht voor een symbolisch bedrag. De Stichting heeft de molen in 1995 volledig gerestaureerd.

De molen wordt nu regelmatig gedraaid door de vrijwillig molenaars Helma en Lambert Michels (dochter en zoon van oud-molenaar Albert en vijfde generatie molenaar!).

http://www.molenmerselo.nl/

Dit artikel delen:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

 

 

U gaat akkoord het gebruik van (anonieme) cookies op deze website om u nog beter van dienst te kunnen zijn | KLIK HIER >>