2010 Wurzburg

IN 2010 hebben we met Polmarco een bezoek aan de stad Würzburg in Beieren gebracht. Deze reis is geweest van dinsdag 5 t/m vrijdag 8 oktober 2010 en stond in het teken van het 25-jarig bestaan van de Stichting PolMarco.
Voor de overnachtingen is Post-Hotel Würzburg geboekt (www.posthotel-wuerzburg.de).
In samenwerking met collega Micha Trunk van de International Police Association (IPA) afdeling Würzburg is een prachtig programma samengesteld, bestaande uit een stadsrondleiding, een boottocht op de Mainz naar de Rococotuinen van Veitshöchheim, een bezoek aan een wijnproeverij, bezichtiging van de Residenz Würzburg en de vesting Marienberg, bedrijfsbezoeken aan een hypermoderne mega drukkerij in Würzburg, Fa. Vogel Druck und Medienservice GmbH & Co. KG in Höchberg (
www.vogel-druck.de) en een grote fabriek voor zonnewering, markiezen, dakramen etc. in Marktheidenfeld (http://www.warema.de) en was uiteraard gelegenheid voor winkelen in Würzburg.

Würzburg:

Würzburg is een stadsdistrict in het noorden van de Duitse deelstaat Beieren. De stad ligt aan de rivier de Main en is de hoofdstad van het Regierungsbezirk Neder-Franken (Unterfranken). De stad telt 134.913 inwoners. Het is daarmee de vijfde stad van Beieren. De stad is bekend door het laboratorium waar Wilhelm Röntgen de röntgenstraling ontdekte en door de barokke prins-bisschoppelijke residentie, die sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst staat.
Würzburg is een oude bisschopsstad: het bisdom werd in 742 door Bonifatius gesticht. De universiteit van Würzburg, de Julius-Maximilians-Universität, werd in 1402 gesticht en is de oudste van Beieren. Circa een vijfde van de inwoners van de stad is student, vooral aan deze universiteit. Würzburg is het beginpunt van de Romantische Strasse.

De oude kern van Würzburg ligt op de rechteroever van de Main. Van de verschillende bruggen over de rivier is de Alte Mainbrücke de oudste. Deze middeleeuwse brug werd in de 18de eeuw voorzien van twaalf barokke heiligenbeelden. De Domstraße vormt de verbinding tussen de brug en de Sint-Kilianusdom.

Stadsbeeld:

Op een heuvel aan de rand van de stad bevindt zich de vesting Marienberg, die thans het Mainfränkisches Museum huisvest. Van 1253 tot 1719 resideerden hier de prins-bisschoppen van Würzburg, totdat ze naar de Würzburger Residenz verhuisden. Deze laat-barokke residentie, die in 1744 gereedkwam, geldt als een van de belangrijkste in zijn soort. Hij werd ontworpen door Balthasar Neumann. Tot het complex behoren ook de hofkerk en de hoftuin.

In de oude binnenstad bevindt zich de Sint-Kilianusdom (Dom St. Kilian), de op drie na grootste romaanse basiliek van Duitsland. Bij de naoorlogse wederopbouw werd de kerk voor een groot deel van haar niet-oorspronkelijke barokke elementen ontdaan. Wel barok is de grafkapel voor de bisschoppelijke familie Schönborn, die evenals de residentie van de hand van Balthasar Neumann is en in 1736 werd ingewijd. De dom bevat ook jongere elementen, zoals de neoromaanse westfaçade.

Dit artikel delen:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

 

 

U gaat akkoord het gebruik van (anonieme) cookies op deze website om u nog beter van dienst te kunnen zijn | KLIK HIER >>