2019 Zevenbergen / Zundert / Strijen

Dagtrip donderdag 7 maart 2019

Deel 1: Railkontakt Modelspoorgroep Zevenbergen.


Railkontakt Modelspoorgroep Zevenbergen is een vereniging van enthousiaste modelspoorders die in clubverband samen werken aan het tot stand komen van een modulebaan.
De modulebaan van de MSG Zevenbergen schetst de situatie tussen 1920 en 1950 toen Zevenbergen over een behoorlijk groot rangeeremplacement beschikte, met los- en laadperron, die voor het bietentransport van de suikerfabriek een centrale rol speelde. Op de modulebaan is het station uit 1903 te zien met daarachter het centrum met alle gebouwen die rond 1950 aanwezig waren. Dit centrum is zo natuurgetrouw nagebootst dat je op de modulebaan aan kan geven hoe je bijvoorbeeld van de suikerfabriek naar het station moet lopen. Een mooi staaltje van historisch onderzoek dat een paar jaar in beslag genomen heeft.

In het ʻnoordenʼ van de modulebaan, gezien de natuurgetrouwheid mag je rustig van een maquette spreken, is de suikerfabriek geplaatst. Hier wordt de situatie tijdens de campagnetijd uitgebeeld. Aan 1 kant van de suikerfabriek worden de bieten met paard en wagen door de boeren uit de streek aangevoerd en aan de andere kant van de suikerfabriek loopt de spoorlijn, dwars door het dorp, naar het station Zevenbergen en ligt er een heuse laad- en loskade aan de ʻRode vaartʼ. Deze kade is compleet uitgevoerd met kranen die de bieten uit de schepen in de dokken laden. In de ʻRode vaartʼ, die uiteindelijk in het ʻHollandsdiepʼ uitkomt, varen ook een paar bietenboten op Faller Systeem hun route.
Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers. Daarna toelichting en bezichtiging van de spoorbaan.

Modelbouw 1 kopie Modelbouw 3 kopie Modelbouw 2 kopie

Deel 2: Nationaal Vlasserij- en suikermuseum Klundert - http://www.vlasserij-suikermuseum.nl/

vlas en suiker museumMuseum over vlas, de vlasverwerking en de suikerindustrie.
Het museum is gevestigd in een gerestaureerde domeinboerderij, heeft een ruime ontvangstruimte en twee grote expositieruimtes, genaamd de "Vlasserij" en de "Suiker".

In de vlasserij demonstreren vrijwilligers, die jarenlang in de vlasserij werkten, het verwerkingsproces van vlas tot linnen met authentieke werktuigen en gerestaureerde machines. Zij demonstreren de zware lichamelijke arbeid van de vlasserij door de vlasstengel te repelen, te roten, het braken, zwingelen en tot slot te hekelen. U maakt kennis met het hele proces van lijnzaad tot vlaslint, zoals dat vroeger plaats vond.
De individuele bezoeker wordt rondgeleid door een ingesproken rondleiding (luistergids).
Ook worden de verschillende bewerkingen gedemonstreerd op kleine filmschermpjes.

vlas en suiker museum

In de suikerexpositie, begint de rondleiding met het verhaal van de oorsprong van het suikerriet en de suikerbiet, in beeld gebracht met een drieluik van de wereldkaart en een reusachtig met de hand geborduurd wandkleed waarop het hele oogst- en verwerkingsproces op artistieke wijze is uitgebeeld.
Onze medewerkers leiden u door de expositie langs authentieke voorwerpen, displays van het productieproces en vitrines met oude suikerproducten in originele verpakking.

vlas en suiker museum 2 vlas en suiker museum 4 vlas en suiker museum 3

In de grote ontvangstruimte worden de bezoekers ontvangen en genieten van een kopje koffie of een andere consumptie. Dit kan zowel vóór of na het bezoek aan de exposities.
Tijdens de openingsuren is er een doorlopende filmvoorstelling op het grote televisie scherm.
Met het filmkeuze systeem heeft u de mogelijkheid om leerzame historische films te kiezen.
www.vlasserij-suikermuseum.nl

Deel 3: Watersnood route Hoekse Waard 

Onder leiding van een gids wordt tijdens een bustoer over de Strijense dijken uitleg gegeven over de omvang en de gevolgen van de watersnoodramp van 1953 voor de Hoekse Waard.

watersnood 1 watersnood 2

Dit artikel delen:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

 

 

U gaat akkoord het gebruik van (anonieme) cookies op deze website om u nog beter van dienst te kunnen zijn | KLIK HIER >>