2021 Lübeck


De meerdaagse reizen in 2021 gaan naar Hanzestad Lübeck in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Deze meerdaagse reizen zijn gepland van:

• Maandag 04 t/m vrijdag 8 oktober 2021 (groep I)

• Maandag 25 t/m vrijdag 29 oktober 2021 (groep II)

We verblijven in het Tryp by Wyndham Lübeck Aquamarin hotel, onze thuis- en uitvalsbasis gelegen in de nabijheid van de historische binnenstad van Lübeck.

Hotel Tryp by Wyndham Lübeck Aquamarin
Dr.-Luise-Klinsmann-Straße 1-3 23558 Lübeck

 foto1 foto2

Dit 3-sterren hotel beschikt over 113 ruime kamers die zijn voorzien van een bureau, een telefoon, een flatscreen-tv en een badkamer met een douche. Er is ook een gemeenschappelijke lounge met een gratis internetterminal. Het restaurant biedt een buffet of een driegangen menu. In het TRYP by Wyndham Luebeck Aquamarin Hotel wordt een stevig ontbijtbuffet verzorgd.

In de buurt zijn enkele gratis parkeerplaatsen beschikbaar en tegen een toeslag kunt u ook parkeerplaatsen reserveren in de garage van het hotel.

foto3 foto4

De bushalte Roter Löwe ligt op 1 minuut lopen van het hotel. Daarvandaan bent u in slechts 10 minuten in het historische centrum van Lübeck en het belangrijkste winkelgebied. De snelweg A1 ligt op slechts 1,5 km afstand.

Zie https://www.trypluebeck.com/de

Hanzestad Lübeck

Lübeck wordt ook wel de koningin van de Hanzesteden genoemd. De naam van de stad was eeuwenlang een synoniem voor vrijheid, recht en welvaart. In de 8e eeuw werd Lübeck (destijds Liubice) gesticht door Slaven, maar het werd platgebrand in 1138. Na twee branden werd het in 1159 opnieuw opgebouwd door Hendrik de Leeuw. In 1226 werd Lübeck verheven tot vrije Rijksstad, door keizer Frederik II, en ontwikkelde zich tot de belangrijkste Hanzestad. De stad ademt een middeleeuwse sfeer uit. Lübeck ligt aan de monding van de Trave, een zeearm van de Oostzee in de deelstaat Sleeswijk-Holstein en heeft ca 235.000 inwoners en is een grote trekpleister voor toeristen.

foto5 foto6

Van de 12e tot de 16e eeuw werkten Nederlandse en Duitse steden samen om zoveel mogelijk geld te verdienen aan de handel met Scandinavië en Rusland. Hanzesteden noemden ze zichzelf en één van de belangrijkste Hanzesteden was Lübeck in het noorden van Duitsland. Van hieruit vertrokken de schepen en Lübeck werd zo belangrijk voor Duitsland dat het een vrijstad werd. Vanaf de 16e eeuw legden er ook regelmatig schepen uit Frankrijk en Spanje aan en nog steeds is Lübeck de belangrijkste Duitse importeur van Franse wijn. Door de opkomst van de Verenigde Staten werd de Atlantische Oceaan belangrijker en verloor Lübeck haar invloed.
Die lange rijke geschiedenis is nu nog zichtbaar in het Lübeck van vandaag. De door water omringde middeleeuwse binnenstad wordt sinds 1987 beschermd door de status UNESCO Werelderfgoed. Hoogtepunt is ongetwijfeld de imposante stadspoort de Holstentor. Deze poort uit de 15e eeuw maakte onderdeel uit van de stadsmuur en is een voorbeeld van middeleeuwse baksteen gotiek. Het 13e -eeuwse Rathaus is een prachtig gotisch gebouw met hoge slanke torens en imposante bogen en vooral het metselwerk met donkere baksteen is uniek.

foto7 foto8

De mooiste kerk van Lübeck is de St. Marienkirche, een grote basiliek met maar liefst drie schepen en twee torens van 125 meter hoog. Het is een van de grootste kerken van Duitsland en heeft het hoogste baksteengewelf ter wereld. Andere bijzonder gebouwen zijn de romaanse Petrikirche uit de 15e eeuw en het Buddenbrookhuis dat bekend werd door de boeken van Thomas Mann.
In 1937 verloor de stad zijn zelfstandigheid en behoort zij sindsdien tot de deelstaat Sleeswijk-Holstein.
Lübeck werd zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog, maar in vergelijking met andere Duitse steden werd maar een klein deel van de binnenstad verwoest. Waar in andere steden zo’n 90% van de binnenstad verwoest werd, was dit in Lübeck maar 30%.
Tegenwoordig is Lübeck een moderne zakenstad met een grote haven en een congrescentrum. Zoals vrijwel alle middeleeuwse binnensteden, is ook Lübeck heel erg gezellig. Overdag is het er heerlijk winkelen in de talloze unieke winkeltjes en galerietjes. ’s Avonds komt de stad tot leven met chique restaurants, wijn- en bierkelders, jazz cafés en moderne discotheken.

Lübeck is ook dè marsepeinstad van Duitsland. Ooit telde de stad honderden marsepeinfabrikanten. Niederegger bleef als een van de weinige over. In de binnenstad is een aardig maar klein Niederegger museum over marsepein, de geschiedenis van het merk én natuurlijk een bijhorend café en winkel. Net buiten de stad is de fabriek en fabriekswinkel (inclusief koffiebar) gevestigd. Het assortiment is enorm. Maar de meeste producten zijn dan ook heerlijk! En voor wie niet van pure marsepein houdt, veel producten zijn voorzien van een laagje chocolade!

Zie https://www.luebeck.de/de/index.html

 

Dit artikel delen:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

 

 

U gaat akkoord het gebruik van (anonieme) cookies op deze website om u nog beter van dienst te kunnen zijn | KLIK HIER >>